Αισθητική οδοντιατρική

Επιστροφή στα Άρθρα

Αισθητική οδοντιατρική. Απλή παρέμβαση ή θεραπεία ;

Στη διαδικασία του γέλιου εμπλέκονται ούτε ένας ούτε δύο, αλλά 12 διαφορετικοί μύες του προσώπου.  Η σημαντικότητα του γέλιου φαίνεται στο ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν προσωποποιήσει και θεοποιήσει το γέλιο. Κατά την ελληνική μυθολογία ο Γέλως λατρεύονταν ως δευτερεύουσα θεότητα.  Σε ορισμένες παραστάσεις ο Γέλως απεικονίζεται ως μέλος του θιάσου του Διονύσου, ενώ σε άλλες, μαζί με τον Πόθο και την Ηδονή, ως ανθρωπόμορφα θεία δώρα της Αφροδίτης προς τους ανθρώπους.

Το γέλιο δεν είναι καθόλου «αστεία υπόθεση», αλλά μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις της ζωής μας. Όταν γελάμε το σώμα μας απελευθερώνει ένα κοκτέιλ ορμονών και χημικών ουσιών (ενδορφίνες) που έχουν εντυπωσιακή επίδραση στον οργανισμό. Το γέλιο μειώνει την κορτιζόνη, την ορμόνη του stress , το άγχος και την αρτηριακή πίεση. Καταπολεμά την κατάθλιψη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης το 2005 κατέδειξε ότι το γέλιο μπορεί να είναι αληθινό φάρμακο για τις καρδιοπάθειες, με ημερήσια δόση τα 15 λεπτά, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, έρευνες έχουν αποδείξει ότι το γέλιο αποτελεί μία ήπια μορφή άσκησης. Γεμίζει το σώμα με οξυγόνο, καθαρίζει σε βάθος τις αναπνευστικές οδούς και γυμνάζει τους πνεύμονες. Ένα λεπτό εγκάρδιου γέλιου ισοδυναμεί με 10 λεπτά κωπηλασίας ή 15 λεπτά τρέξιμο.

Επιπλέον , έχει βρεθεί ότι  άνθρωποι που παρουσιάζουν αισθητικά  προβλήματα στα πρόσθια δόντια  γελούν σημαντικά λιγότερο και ότι τελικά χαμογελούν αλλά δεν γελούν. Δεν είναι τυχαίο το ρητό «το χαμόγελο είναι ευγένεια, το γέλιο ευτυχία». ‘Oμως χαμογελώντας και  όχι γελώντας χάνονται όλες οι ευεργετικές  ιδιότητες του γέλιου.

 

Γι’αυτό και η Αισθητική Οδοντιατρική τελικά δεν θεωρείται παρέμβαση αλλά θεραπεία.

 

  Στην φαρέτρα της θεραπευτικής προσέγγισης στην Αισθητική Οδοντιατρική περιέχονται τα εξής όπλα:

1) Καθαρισμός, στίλβωση, σοδοβολή      (για την απομάκρυνση επιφανειακών χρωστικών)

2) Αλλαγή των δυσχρωμικών σφραγισμάτων

3) Λεύκανση  (τροποποίηση του χρώματος των δοντιών στο πιο λευκό)

4) Όψη ρητίνης (bonding) και όψη πορσελάνης   (για τροποποίηση χρώματος και σχήματος των δοντιών)

5) Ορθοδοντική θεραπεία (για την αλλαγή της θέσης των δοντιών)

6) Ουλοπλαστική (για αποκατάσταση όσο γίνεται της χαμένης «ροζ αισθητικής»)

 

Επιπλέον,  το χαμόγελο είναι άμεσα συνδεδεμένο  με την αισθητική εμφάνιση του κάθε ατόμου. Αυτό συμβαίνει γιατί το πρόσωπο, του οποίου βασικό συστατικό στοιχείο είναι το χαμόγελο, αποτελεί το ήμισυ της εικόνας του κάθε ανθρώπου. Ένα όμορφο χαμόγελο  αποπνέει αυτοπεποίθηση  και επιδεικνύει επιτυχία και ελκυστικότητα. Η αισθητική επιτυχία του χαμόγελου εξαρτάται από ξεχωριστούς και μεμονωμένους παράγοντες που αλληλεπιδρούν και συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους. Ο βασικότερος απ’ αυτούς είναι τα δόντια και κυρίως τα πρόσθια δόντια τα οποία φανερώνονται κατά το χαμόγελο. Ένα ελκυστικό χαμόγελο θεωρείται «καθρέφτης της υγείας και της νεότητας» και μπορεί να αποδοθεί μόνο από άτομα με πολύ καλή οδοντική και περιοδοντική υγεία.

Διαβάστηκε 382 φορές

DS logo white

 

Δασκάλου Γιώργος
Σαλιγκάρας Αχιλλέας