Πονόδοντος

Επιστροφή στα Άρθρα

Πονόδοντος

Ενας πονόδοντος, ανάλογα με την αιτιολογία, μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικούς τρόπους.

Σε γενικές γραμμές, η κατηγοριοποίηση μπορεί να γίνει ως:

 Πόνος σε ερέθισμα:  Πρόκειται  για πονόδοντο  που εμφανίζεται μόνο ασκώντας κάποιο ερέθισμα σε ένα δόντι. Όπως π.χ. όταν μασάμε ή πίνουμε κάτι κρύο, ζεστό ή γλυκό   ή όταν πλένουμε τα δόντια μας κλπ. Εμφανίζεται ως ήπιος και στιγμιαίος πόνος. Συχνά οφείλεται σε απογυμνωμένες ρίζες των δοντιών που εμφανίζουν απλά κάποια ευαισθησία. Μπορεί να εμφανιστεί παροδικά μετά από τοποθέτηση ενός σφραγίσματος ή μιας θήκης ή μπορεί  να είναι το πρώτο σύμπτωμα μιας τερηδονικής βλάβης ή  περιοδοντίτιδας.

 Πόνος συνεχόμενος που σε πίεση επιδεινώνεται: Αυτός ο τύπος πόνου προέρχεται από δόντι που έχει ήδη νεκρωθεί ο πολφός (νεύρο)  ή είναι ήδη απονευρωμένο ( έχει θεραπευτεί ήδη ενδοδοντικά ). Γνωρίζετε ποιο δόντι είναι υπεύθυνο, αφού μόλις το ακουμπήσετε επιδεινώνεται στιγμιαία ο πόνος. Πρόκειται για δόντι το οποίο παρουσιάζει  ασυμπτωματικό χρόνιο απόστημα που μεταπίπτει σε οξεία φάση ή δημιουργείται νέο.   Κοινώς, << πάτε να πρηστείτε >>.  Πολλές φορές απαιτείται και χορήγηση κατάλληλης αντιβίωσης.

 Πόνος διάχυτος:  Είναι οξύς ή σφυγμώδης και διάχυτος. Μπορεί να είναι δηλαδή συνεχόμενος ή παλμικός (όπως οι παλμοί της καρδιάς) και σίγουρα διάχυτος, δυσκολευόμαστε δηλαδή να αντιληφθούμε από ποιο δόντι προέρχεται. Δρα αντανακλαστικά και πολλές φορές διαχέεται σε μεγάλο μέρος του προσώπου. Ο πόνος αρχικά μειώνεται σε  κρύα ερεθίσματα, μπορεί να επιδεινωθεί όμως απότομα σε σημείο που τα παυσίπονα δρουν μερικώς. Αυτός ο πόνος εμφανίζεται όταν φλεγμαίνει ο πολφός (νεύρο), π.χ. όταν η βλάβη ενός χαλασμένου δοντιού (τερηδόνα) πλησιάσει τον πολφό (νέυρο). Η αντιβίωση δεν βοηθάει σε αυτές τις περιπτώσεις.

ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ.

 

Διαβάστηκε 411 φορές

DS logo white

 

Δασκάλου Γιώργος
Σαλιγκάρας Αχιλλέας